ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΔΑΣΗ ΒΡΟΧΗΣ ΕΧΟΥΝ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΕΙΔΗ ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΖΩΩΝ

Τα τροπικά δάση βροχής προσφέρουν συνθήκες διαβίωσης για τη μεγαλύτερη ποικιλία ζωντανών οργανισμών πάνω στη Γη. Παρόλο που καλύπτουν λιγότερο από το 2% της επιφάνειας της Γης, τα δάση βροχής φιλοξενούν πάνω από το 50% των φυτών και των ζώων της Γης. Τα ακόλουθα παραδείγματα δείχνουν τον πλούτο των δασών βροχής:
  • στα δάση βροχής ζουν τα 170.000 από τα 250.000 γνωστά είδη φυτών του κόσμου
  • οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν 81 είδη βατράχων, ενώ η Μαδαγασκάρη, που είναι μικρότερη από το Τέξας, έχει ίσως και 300 είδη.
  • η Ευρώπη έχει 321 είδη πεταλούδων, ενώ ένα πάρκο στο δάσος βροχής του Περού (Εθνικό Πάρκο Μανού) έχει 1.300 είδη.
Τα δάση βροχής έχουν αφθονία φυτών και ζώων για τους παρακάτω λόγους:
  • Κλίμα: επειδή τα δάση βροχής βρίσκονται σε τροπικές περιοχές, δέχονται μεγάλη ποσότητα ηλιακού φωτός. Αυτό το ηλιακό φως μετατρέπεται σε ενέργεια από τα φυτά, μέσω της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης. Λόγω του άφθονου ηλιακού φωτός, το δάσος βροχής περιέχει μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Αυτή η ενέργεια αποθηκεύεται στα φυτά, με τα οποία τρέφονται τα ζώα. Επειδή υπάρχει πολλή τροφή, υπάρχουν πολλά είδη φυτών και ζώων.
  • Κομοστέγη: η δομή της κομοστέγης του δάσους βροχής σημαίνει ότι υπάρχουν περισσότερα μέρη για να αναπτυχθούν φυτά και να διαβιώσουν ζώα. Η κομοστέγη προσφέρει νέες πηγές τροφής, καταλύματα και κρυψώνες, παρέχει έναν άλλο κόσμο αλληλεπίδρασης μεταξύ των διαφόρων ειδών. Για παράδειγμα, υπάρχουν φυτά στην κομοστέγη, τα οποία ονομάζονται βρομελίες και αποθηκεύουν νερό στα φύλλα τους. Ζώα όπως οι βάτραχοι χρησιμοποιούν αυτούς τους θύλακες νερού για κυνήγι και να φυλάσσουν τα αυγά τους.

GREEK.MONGABAY.COM

Κύρια Σελίδα
Τροπικά δάση
Φωτογραφίες
Μαδαγασκάρη
Περιβαλλοντική ειδήσεις
XML

© Rhett Butler 2010