ΥΛΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΒΡΟΧΗΣ

Ένας από τους κύριους λόγους καταστροφής των δασών βροχής είναι η υλοτομία. Πολλοί τύποι ξύλου, που χρησιμοποιούνται για έπιπλα, δάπεδα και οικοδομές, συλλέγονται από τα τροπικά δάση της Αφρικής, της Ασίας και της Νοτίου Αμερικής. Αγοράζοντας ορισμένα προϊόντα που βασίζονται στο ξύλο, ο κόσμος σε μέρη όπως η Ελλάδα συμβάλλει άμεσα στην καταστροφή των δασών βροχής.

Παρόλο που η υλοτομία μπορεί να πραγματοποιείται έτσι ώστε να μειώνεται η ζημιά προς το περιβάλλον, το μεγαλύτερο μέρος της υλοτομίας στα δάση βροχής είναι ιδιαίτερα καταστρεπτικό. Μεγάλα δέντρα κόβονται και σέρνονται μέσα από το δάσος, δημιουργούνται οδοί πρόσβασης που ανοίγουν περιοχές του δάσους στη γεωργία για φτωχούς αγρότες. Στην Αφρική, οι εργάτες στην υλοτομία συχνά βασίζονται σε «θηράματα» για πρωτεΐνες. Κυνηγούν άγρια ζώα, όπως γορίλες, ελάφια και χιμπαντζήδες για τροφή.

Οι έρευνες διαπιστώνουν ότι το πλήθος ειδών που ζουν στο δάσος βροχής που υφίσταται υλοτόμηση είναι πολύ μικρότερο από εκείνο του ανέγγιχτου πρωτογενούς δάσους βροχής. Πολλά ζώα του δάσους βροχής δεν μπορούν να επιβιώσουν στο αλλοιωμένο περιβάλλον.

Οι γηγενείς συχνά βασίζονται στη συλλογή ξύλου από τα δάση βροχής για καυσόξυλα και οικοδομικά υλικά. Στο παρελθόν, αυτές οι πρακτικές δεν προκαλούσαν ιδιαίτερες ζημιές στο οικοσύστημα. Σήμερα όμως, σε περιοχές με μεγάλους ανθρώπινους πληθυσμούς, και μόνο το πλήθος των ανθρώπων που συλλέγουν ξύλο από μια περιοχή δάσους βροχής μπορεί να προκαλέσει τρομακτική ζημιά. Για παράδειγμα, τα δάση γύρω από τα στρατόπεδα προσφύγων στην Κεντρική Αφρική (Ρουάντα και Κονγκό) απογυμνώθηκαν κυριολεκτικά από όλα τα δέντρα σε ορισμένες περιοχές.GREEK.MONGABAY.COM

Κύρια Σελίδα
Τροπικά δάση
Φωτογραφίες
Μαδαγασκάρη
Περιβαλλοντική ειδήσεις
XML

© Rhett Butler 2010