ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΡΚΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΑ ΔΑΣΗ ΒΡΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Η δημιουργία προστατευμένων περιοχών, όπως εθνικών πάρκων, είναι ένας θαυμάσιος τρόπος διάσωσης των δασών βροχής και των άλλων οικοσυστημάτων. Οι προστατευμένες περιοχές είναι τοποθεσίες υπό προστασία λόγω της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής τους αξίας. Η διαχείριση των προστατευμένων περιοχών πραγματοποιείται συνήθως από τα κράτη, τα οποία χρησιμοποιούν δασικούς υπαλλήλους και δασοφύλακες για να εφαρμόζουν τους κανόνες του πάρκου και να προστατεύουν κατά οποιαδήποτε παράνομης δραστηριότητας, όπως κυνήγι και κοπή δέντρων.

Σήμερα, τα πάρκα προστατεύουν πολλά από τα είδη που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο στον κόσμο. Ζώα όπως τα πάντα, βρίσκονται μόνο σε προστατευμένες περιοχές.

Τα πάρκα είναι πιο επιτυχημένα όταν έχουν την υποστήριξη των ιθαγενών που ζουν μέσα και γύρω από την προστατευμένη περιοχή. Εάν οι ιθαγενείς ενδιαφέρονται για το πάρκο, μπορούν να σχηματίσουν μια «ομάδα προστασίας», η οποία θα προστατεύει το πάρκο από την παράνομη υλοτόμηση και τη λαθροθηρία.

Ένας αποτελεσματικός τρόπος προστασίας των δασών βροχής είναι η συμμετοχή των ιθαγενών στη διαχείριση του πάρκου. Οι ιθαγενείς γνωρίζουν περισσότερα για το δάσος από οποιονδήποτε άλλο και τους συμφέρει η προφύλαξή του ως παραγωγικού οικοσυστήματος, που τους παρέχει τροφή, κατάλυμα και καθαρό νερό. Οι έρευνες έχουν διαπιστώσει, σε ορισμένες περιπτώσεις, ότι τα «πάρκα που ελέγχονται από τους ιθαγενείς» είναι μια δομή που μπορεί στη πραγματικότητα να προστατεύσει το δάσος βροχής καλύτερα από τα «εθνικά πάρκα» στον Αμαζόνιο.

Τα πάρκα μπορούν επίσης να βοηθήσουν την οικονομία των χωρών όπου βρίσκονται δάση βροχής, προσελκύοντας ξένους τουρίστες, που πληρώνουν είσοδο, προσλαμβάνουν τοπικούς οδηγούς για να επισκεφθούν τη ζούγκλα και αγοράζουν τοπικά χειροτεχνήματα, όπως καλάθια, μπλούζες και κοσμήματα με χάντρες.GREEK.MONGABAY.COM

Κύρια Σελίδα
Τροπικά δάση
Φωτογραφίες
Μαδαγασκάρη
Περιβαλλοντική ειδήσεις
XML

© Rhett Butler 2010