εισαγωγή   |   γεωγραφία   |   άνθρωποι   |   άγρια ζωή   |   χλωρίδα   |   περιβάλλον   |   αγγλικά

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗΣ - Μαδαγασκάρη


Πατέρας της φυλής Μπάρα με την κόρη του κοντά στο Ισάλο της Μαδαγασκάρης.
Υπάρχει διαφωνία σχετικά με το ποιοι εποίκησαν πρώτοι την Μαδαγασκάρη. Μερικοί ανθρωπολόγοι πιστεύουν ότι εποικήθηκε για πρώτη φορά πριν 2.000 χρόνια από Ινδονήσιους, και όχι μαύρους Αφρικανούς, και ότι οι φυλές της ηπειρωτικής Αφρικής δεν έφτασαν παρά αργότερα.

Άλλοι προτείνουν ότι οι κάτοικοι της Μαδαγασκάρης είναι απόγονοι Ινδονήσιων και Aφρικανών που είχαν αναμιχθεί πριν την άφιξή τους στο απομονωμένο νησί. Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι οι κάτοικοι της Μαδαγασκάρης αφίχθησαν σχετικά πρόσφατα (δεν υπάρχουν ενδείξεις λίθινης εποχής στη Μαδαγασκάρη) και ότι ακόλουθες μεταναστεύσεις πληθυσμών εισήγαγαν και άλλες ομάδες (όπως Άραβες και Ινδούς) στο μίγμα.

Η μικτή καταγωγή των Μαλαγάσιων (έτσι ονομάζεται ο λαός της Μαδαγασκάρης) γέννησε μια ενδιαφέρουσα σειρά παραδόσεων που έχουν ρίζες στη νοτιοανατολική Ασία, την Ινδία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Η Ινδονησιακή συνιστώσα του Μαλαγασιανού πολιτισμού είναι πολύ εμφανής στη γλώσσα – που συγγενεύει στενά με μια διάλεκτο που oμιλείται στη Βόρνεο, ένα νησί της Ινδονησίας – καθώς επίσης και στα συστήματα πεποιθήσεων και την βασιζόμενη στο ρύζι διατροφή. Το ρύζι είναι το πιο δημοφιλές τρόφιμο στην Μαδαγασκάρη και πολλοί Μαλαγάσιοι τρώνε ρύζι σε κάθε γεύμα. Το μοσχαρίσιο κρέας είναι επίσης ένα δημοφιλές, αν και ακριβό, τρόφιμο. Οι αγελάδες ζέμπου στην Μαδαγασκάρη έχουν τις ρίζες τους στην Ινδία, αλλά αντικατοπτρίζουν την αφρικανική πολιτισμική επιρροή στο λαό της Μαδαγασκάρης.

Μέσα στα όρια της χώρας, η εξωτερική εμφάνιση των ανθρώπων, οι θρησκευτικές πρακτικές και παραδόσεις έχουν έντονα τοπικό χαρακτήρα – ο ισχυρότερος δεσμός μεταξύ των Μαλαγάσιων είναι ότι μοιράζονται μια κοινή γλώσσα. Σήμερα υπάρχουν περισσότερές από 20 εθνικές ομάδες στην Μαδαγασκάρη, από τους Μερίνα των υψίπεδων με ινδονησιακά χαρακτηριστικά, μέχρι τους Σακαλάβα στις δυτικές παράκτιες περιοχές με αφρικανική και τους Ανταϊμόρο στην ανατολική ακτή με αραβική εμφάνιση.

Η Μαδαγασκάρη είναι μια χώρα εξαιρετικού πολιτισμικού πλούτου. Είναι ένας τόπος όπου οι πρόγονοι αποτελούν τόσο μέρος του παρόντος όσο και του παρελθόντος, όπου σε πολλές περιοχές τα ταμπού και οι παράδοση υπερισχύουν του νόμου και η δυτικού τύπου θρησκεία αναμιγνύεται ελεύθερα με πίστη στην μαγεία και μοναδικά έθιμα ταφής.

Σήμερα η Μαδαγασκάρη είναι η πατρίδα 18 εκατομμυρίων ανθρώπων.< Προηγούμενη | Αρχή | Επόμενη >

4 / 25

Μεταφρασμένο από την Άννα Σπανουδάκη-Toυρμ (avvasp @ gmail.com)WildMadagascar | Τροπικά δάση | Φωτογραφίες | ειδήσεις

© Rhett A. Butler / wildmadagascar.org 2010