εισαγωγή   |   γεωγραφία   |   άνθρωποι   |   άγρια ζωή   |   χλωρίδα   |   περιβάλλον   |   αγγλικά

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗΣ - Μαδαγασκάρη


Διαδικασία επεξεργασίας του καρπού της βανίλιας στη Μαδαγασκάρη. Φωτογραφία της Τζούλι Λαρσεν Μάχερ (Julie Larsen Maher) του Wildlife Conservation Society.
Η Μαδαγασκάρη είναι μία από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου. Η οικονομία της χώρας βασίζεται κατά μεγάλο βαθμό στην γεωργία, τους ορυκτούς πόρους, την αλιεία και την παραγωγή ενδυμάτων. Ένα από τα πιο γνωστά προϊόντα της Μαδαγασκάρης είναι η βανίλια, που παράγεται από μια ορχιδέα και χρησιμοποιείται ως άρωμα. Οι καρποί της βανίλιας χρειάζονται τουλάχιστον δύο χρόνια για να αναπτυχθούν και για το λόγο αυτό είναι αρκετά ακριβοί.

Παρά τις σχετικά υψηλές τιμές της βανίλιας ο μέσος Μαλαγάσιος κερδίζει περίπου 1 δολάριο την ημέρα, ενώ 70% των Μαλαγάσιων ζουν κάτω από το παγκόσμιο όριο φτώχειας. Σχεδόν τα μισά παιδιά κάτω των πέντε χρόνων στη Μαδαγασκάρη υποσιτίζονται.

Γιατί είναι τόσο φτωχή η Μαδαγασκάρη; Υπάρχουν πολλοί λόγοι . Υπό τον πρώην δικτάτορα, Ντιντιέ Ρατσιράκα, η κυβέρνηση ήταν διεφθαρμένη και έκλεψε πολλά από τα κονδύλια βοήθειας που προσφέρθηκαν από άλλες χώρες. Η οικονομική αποικιοκρατία των Γάλλων σήμαινε ότι η οικονομία ήταν στενά συνδεδεμένη με την εκμετάλλευση πρώτων υλών (υλοτομία, ορυχεία, αλιεία), πράγμα το οποίο συχνά δεν προωθεί την μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη, αφού όσο αναλώνονται τα αποθέματα εξαντλούνται. Η έλλειψη υποδομών, κυρίως δρόμων, καθιστά δύσκολη για τους αγρότες τη μεταφορά των προϊόντων τους στις αγορές, ενώ η γεωγραφική απομόνωση της Μαδαγασκάρης από τον υπόλοιπο κόσμο αυξάνει το κόστος του εμπορίου. Καθετί που η Μαδαγασκάρη παράγει ή θέλει να αγοράσει από άλλες χώρες πρέπει να μεταφερθεί με αεροπλάνο ή πλοίο. Οι αδυναμίες του εκπαιδευτικού συστήματος δυσχαιρένουν για τους νέους Μαλαγάσιους την εύρεση εργασίας εκτός του αγροτικού τομέα και πολλοί λίγοι άνθρωποι στη Μαδαγασκάρη έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία ή στο διαδίκτυο. Τέλος, η καταστροφή του περιβάλλοντος έχει μειώσει την δυνατότητα των Μαλαγάσιων αγροτών να παράγουν μεγάλες ποσότητες τροφίμων. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στη φτώχεια της Μαδαγασκάρης.

Όμως δεν έχουν χαθεί τα πάντα. Το 2005 η Μαδαγασκάρη ανακοίνωσε την εύρεση μεγάλων ποσοτήτων πετρελαίου. Το πετρέλαιο θα μπορούσε πιθανώς να παίξει κεντρικό ρόλο στο οικονομικό μέλλον της Μαδαγασκάρης μαζί με την εξόρυξη, την παραγωγή πολύτιμων λίθων (η Μαδαγασκάρη έχει πολλά ζαφείρια) και τον τουρισμό. Υπάρχει ελπίδα ότι ο οικοτουρισμός, μια μορφή τουρισμού που ελαχιστοποιεί τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας της Μαδαγασκάρης, ενώ ταυτόχρονα θα προστατεύονται οι φυσικές περιοχές και η άγρια ζωή.< Προηγούμενη | Αρχή | Επόμενη >

6 / 25

Μεταφρασμένο από την Άννα Σπανουδάκη-Toυρμ (avvasp @ gmail.com)WildMadagascar | Τροπικά δάση | Φωτογραφίες | ειδήσεις

© Rhett A. Butler / wildmadagascar.org 2010