εισαγωγή   |   γεωγραφία   |   άνθρωποι   |   άγρια ζωή   |   χλωρίδα   |   περιβάλλον   |   αγγλικά

ΟΙ ΛΕΜΟΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗΣ - Μαδαγασκάρη


Λεμούριοι με δακτυλιδωτή ουρά στη Μαδαγασκάρη.
Οι λεμούριοι (ή λέμουροι) είναι μια ομάδα πρωτεύοντων που ζουν μόνο στο νησί της Μαδαγασκάρης. Σήμερα υπάρχουν περίπου 60 τύποι λεμούριων που ζουν ουσιαστικά σε κάθε οικοσύστημα του νησιού. Δυστυχώς, εξαιτίας της καταστροφής των δασών και του κυνηγιού πολλοί λεμούριοι απειλούνται με εξαφάνιση. Μερικοί από τους πιο γνωστούς λεμούριους περιλαμβάνουν τους εξής:

Άι-άι
Το άι-άι είναι ένα από τα πιο περίεργα πλάσματα στον κόσμο. Αυτός ο νυκτόβιος και μοναχικός λεμούριος μοιάζει σαν να έχει συναρμολογηθεί από πολλά διαφορετικά ζώα. Το άι-άι μόιάζει με μεγάλη σπιτόγατα με πρόσωπο κουναβιού ή νυφίτσας, αυτιά που μοιάζουν με νυχτερίδας και μπορούν να περιστρέφονται ανεξάρτητα, δόντια που μεγαλώνουν συνεχώς όπως αυτά των τρωκτικών, διαπεραστικά πράσινα μάτια και μαύρα χέρια με ένα κοκκαλιάρικο μεσαίο δάχτυλο που θυμίζει νεκρό κλαράκι. Το άι-άι χρησιμοποιεί αυτό το δάχτυλο για να εντοπίζει νύμφες εντόμων που παραμονεύουν μέσα σε κορμούς δέντρων, σπόρους και καρπούς. Καθώς σκαρφαλώνει κατά μήκος ενός κλαδιού δέντρου το άι-άι χτυπάει το ξύλωμα και αφουγκράζεται για να εντοπίσει κοιλότητες στο ξύλο. Όταν εντοπίσει κάτι πιθανώς νόστιμο κάτω από την επιφάνεια το άι-άι μασουλάει το ξύλο ανοίγοντας το δρόμο προς το βραβείο του. Σήμερα το άι-άι απειλείται σοβαρά από την απώλεια περιοχών στις οποίες μπορεί να ζήσει και από το κυνήγι. Σε μερικές περιοχές οι ιθαγενείς πιστεύουν ότι το άι-άι φέρνει κακή τύχη και σκοτώνουν το ζώο όποτε το συναντήσουν.


Ίντρι

Προπίθηκος του Βερό

Λεμούριος με δακτυλιδωτή ουρά

Λεμούριοι μικρόκηβο

Λεμούριοι οι χαρίεντες (χαριτωμένοι)
Ίντρι
Το ίντρι είναι το μεγαλύτερο είδος ζώντος λεμούριου. Μαυρόασπρο στο χρώμα, το ίντρι είναι διάσημο για τον απόκοσμη κραυγή του που ακούγεται λίγο σαν τραγούδι της μεγάπτερης φάλαινας. Το ίντρι τρέφεται με φρούτα και φύλλα κρυμμένο στα τροπικά δάση της ανατολικής Μαδαγασκάρης. Σήμερα το ίντρι απειλείται λόγω απώλειας ζωτικού χώρου.

Προπίθηκος του Βερό
Ο προπίθηκος του Βερό ζει στα ξηρά δάση της δυτικής και βόρειας Μαδαγασκάρης όπου τρέφεται με φύλλα, φρούτα και λουλούδια. Οι προπίθηκοι είναι αρκετά θορυβώδεις, με μια ποικιλία καλεσμάτων, αλλά είναι πιο γνωστοί ως «χορευτές λεμούριοι» λόγω του τρόπου που κινούνται όταν διασχίζουν ανοικτές περιοχές. Οι προπίθηκοι δεν κινούνται στα τέσσερα, αντίθετα γλιστρούν στα πίσω πόδια τους κρατώντας τα χέρια τους στον αέρα.

Λεμούριος με δακτυλιδωτή ουρά
Ζει στα ξηρά δάση της νότιας και δυτικής Μαδαγασκάρης όπου τρέφεται με φρούτα, άνθη, φύλλα και φλοιούς δέντρων.

Λεμούριοι μικρόκηβοι
Νυκτόβιοι και τρεφόμενοι με έντομα, μικρά σπονδυλωτά, φρούτα και άνθη, οι μικρόκηβοι είναι γνωστοί για τους κελαηδισμούς και την ξέφρενη δραστηριότητά τους. Οι πυγμαίοι μικρόκηβοι (Microcebus myoxinus) είναι ίσως το μικρότερο πρωτεύον στον κόσμο. Οι μικρόκηβοι μελετούνται για την πιθανή θεραπεία της ασθένειας Αλτσχάιμερ.

Λεμούριοι οι χαρίεντες (χαριτωμένοι)
Κατά τη διάρκεια της μέρας τους βλέπεις συχνά στις κουφάλες δέντρων όπου συνηθίζουν να κοιμούνται. Τη νύχτα είναι ενεργητικοί και αρκετά θορυβώδεις.< Προηγούμενη | Αρχή | Επόμενη >

8 / 25

Μεταφρασμένο από την Άννα Σπανουδάκη-Toυρμ (avvasp @ gmail.com)WildMadagascar | Τροπικά δάση | Φωτογραφίες | ειδήσεις

© Rhett A. Butler / wildmadagascar.org 2010