εισαγωγή   |   γεωγραφία   |   άνθρωποι   |   άγρια ζωή   |   χλωρίδα   |   περιβάλλον   |   αγγλικά

ΟΙ ΣΑΥΡΕΣ ΤΗΣ ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗΣ - Μαδαγασκάρη


Ημερόβιο σαμιαμίδι
Στη Μαδαγασκάρη υπάρχουν περισσότερα από 210 είδη σαύρας. Μερικά από τα πιο γνωστά είναι οι χαμαιλέοντες, τα γκέκο (σαμιαμίθια), οι σκίγκοι και τα ιγουάνα. Περιέργως απουσιάζουν από το νησί τα άγαμα και οι βάρανοι που απαντώνται σε όλη την Ασία και την Αφρική.

Ημερόβια γκέκο
Τα ημερόβια γκέκο τρέφονται κυρίως με έντομα.

Φύλλουρα γκέκο (Uroplatus)
Αυτά τα σαμιαμίθια μπορούν να καμουφλάρονται εντυπωσιακά καλά. Τα φύλλουρα γκέκο δεν είναι ενεργά την ημέρα και κινούνται μόνο αν τα ενοχλήσει κανείς. Αν τα κεντρίσει κανείς αντιδρούν με μια εντυπωσιακή επίδειξη ενός έντονα χρωματιστού στόματος και μια σηκωμένη ουρά. Τη νύχτα κυνηγούν έντομα.

Χαμαιλέοντες
Στη Μαδαγασκάρη ζουν γύρω στα μισά από τα περίπου 150 είδη χαμαιλέοντα. Οι χαμαιλέοντες είναι μικρού έως μεσαίου μεγέθους ερπετά, διάσημα για την ικανότητά τους να αλλάζουν χρώμα με δραματικό τρόπο. Αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, ο χαμαιλέοντας δεν αλλάζει χρώμα ανάλογα με το περιβάλλον του. Αντίθετα το χρώμα χρησιμοποιείται για την δήλωση συναισθημάτων, την υπεράσπιση περιοχών και την επικοινωνία με το ταίρι.

Οι χαμαιλέοντες αλλάζουν χρώμα χάρη σε δύο στρώματα εξειδικευμένων κυττάρων που βρίσκονται ακριβώς κάτω από τη διαφανή επιδερμίδα των σαυρών.

Οι χαμαιλέοντες είναι κτητικοί όσον αφορά στην περιοχή τους και επιθετικοί ενάντια σε μέλη του ίδιου τους του είδους. Είναι καιροσκόποι κυνηγοί που περιμένουν τη λεία τους να βρεθεί μέσα στο βεληνεκές της μακριάς τους γλώσσας. Οι περισσότεροι χαμαιλέοντες κάνουν αυγά.

Σε μερικές περιοχές της Μαδαγασκάρης οι άνθρωποι φοβούνται τους χαμαιλέοντες για τις υποτιθέμενες μαγικές δυνάμεις τους και την ικανότητά τους να βλέπουν στο μέλλον.

Από τα μικρότερα ερπετά στον κόσμο είναι οι κολοβοί χαμαιλέοντες μπρουκέσια. Ένα είδος μπρουκέσια φτάνει ένα μέγιστο μήκος μόλις 30 χιλιοστά. Αυτά τα μικροσκοπικά πλάσματα βρίσκονται στα πεσμένα φύλλα των τροπικών δασών και των ξηρών δασών φυλλοβόλων σε μεγάλο μέρος της Μαδαγασκάρης. Τα μπρουκέσια τρέφονται με μικρά έντομα και βασίζονται στους αινιγματικούς τους χρωματισμούς για να αποφεύγουν τους θηρευτές. Όταν ενοχληθούν, αυτοί οι χαμαιλέοντες παριστάνουν τους ψόφιους σε μια προσπάθεια να μοιάσουν με πεσμένο φύλλο. Τα μπρουκέσια τα βρίσκει κανείς ευκολότερα την νύχτα όταν κοιμούνται στα φύλλα μικρών θάμνων.


Calumma parsonii cristiferFurcifer gastrotaenia chameleonFurcifer pardalis chameleonBrookesia peyrierasi chameleon on twigBrookesia peyrierasi chameleon in handPhelsuma guttata Gecko in leafFurcifer balteatus chameleonCalumma brevicornis (male)Furcifer willsii (Female)Furcifer willsii (Male)Uroplatus phantasticusUroplatus fimbriatus gecko on Nosy MangabeCalumma globifer chameleonUroplatus fimbriatus with flying insectUroplatus fimbriatus geckoUroplatus fimbriatus gecko on Nosy MangabeBrookesia superciliaris chameleon in leaf litterPhelsuma guttata Day Gecko on bambooPhelsuma gecko in TaolagnaroPhelsuma madagascariensis kochiUroplatus fimbriatus - head shot tree trunkUroplatus fimbriatus - side angle head shotUroplatus fimbriatus - tree trunk, full bodyUroplatus fimbriatus gecko on Nosy MangabeUroplatus fimbriatus leaf-tailed geckoUroplatus fimbriatus gecko on Nosy MangabeUroplatus phantasticus geckoUroplatus fimbriatus geckoCollared iguanid (Oplurus cuvieri) lizardUroplatus fimbriatus gecko on Nosy Mangabe


< Προηγούμενη | Αρχή | Επόμενη >

14 / 25

Μεταφρασμένο από την Άννα Σπανουδάκη-Toυρμ (avvasp @ gmail.com)WildMadagascar | Τροπικά δάση | Φωτογραφίες | ειδήσεις

© Rhett A. Butler / wildmadagascar.org 2010